ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ:απευθείας σύνδεση με φωλιά πελαργών.

Τα πανηγύρια του Αυγούστου είναι σχέσεις


Η ώρα έχει πάει 2 μετά τα μεσάνυχτα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία των Ασπραγγέλων στο Ζαγόρι 40-50 άνθρωποι χορεύουν σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω γύρω από τα όργανα κατά τον τοπικό, ιδιαίτερο τρόπο.
Τα φώτα είναι λίγα και το κλαρίνο γλυκό. Τίποτα δεν είναι παραπάνω, τίποτα δεν είναι ενοχλητικό.
Στα καλά πανηγύρια στα χωριά του Ζαγορίου, στο Πωγώνι, στην Κόνιτσα, αλλά και στα Τζουμέρκα και πίσω, από την άλλη πλευρά της Πίνδου, από τη Σαμαρίνα ώς κάτω το Καρπενήσι σχεδόν, νιώθεις ότι είσαι κι εσύ μέρος, κομμάτι όσων γίνονται.
Κι όπως ισιώνεις και ανατάσσεσαι ξανά εντός σου, εκεί στο μικρό τραπέζι σε μια άκρη, επανέρχεσαι.
Αν μπορούσε να σηκωθεί το βλέμμα σου πάνω από τη χώρα ολόκληρη σαν εκείνη την κίνηση της κάμερας που παρομοιάζει το «μάτι του θεού», θα έβλεπες την ίδια ώρα δεκάδες, εκατοντάδες πλατείες, κάτι τέτοιες νύχτες, γεμάτες από κόσμο ήσυχο, ανθρώπους που μιλάνε ο ένας στον άλλο, ψιλοτρώνε κάτι εύκολο αλλά νόστιμο, πίνουν για να πάρουν λίγη φόρα, χορεύουν όποιοι θέλουν, κοιτάνε γύρω τους, ακούν.
Επανέρχονται. Γιατί τα καλά πανηγύρια δεν είναι ούτε «θεματοφύλακες της παράδοσης» ούτε «κιβωτοί» ούτε τίποτε από όσα λέμε για να τους προσδώσουμε ένα αχρείαστο κύρος και να τα μεγαλώσουμε κάπως. Δεν το χρειάζονται.
Τα πανηγύρια σήμερα, όταν μπορούν να κρατήσουν τις δόσεις και τις ισορροπίες και να τεντώσουν με ειλικρίνεια το νήμα που τα συνδέει με το παρελθόν τους και την καταγωγή του τόπου, αποτελούν ακόμα έναν τόπο συνάντησης κι εν τέλει ένα πεδίο σχέσεων.
Ναι, τα κινητά μας είναι ακόμα ανοιχτά γιατί οι έγνοιες είναι πολλές πίσω στην πόλη και τα αυτοκίνητα μας περιμένουν στη σειρά παρκαρισμένα, λίγο πιο κάτω, για να μας επιστρέψουν στους άλλους τρόπους που έχει η ζωή μας.
Αλλά για λίγο, εκεί στη γιορτή με τα χαμηλά φώτα, τους χαμηλούς ήχους και τις υψηλές δονήσεις της μουσικής, φτιάξαμε ξανά μια σχέση.
Με τους φίλους μας, με τους ξεχασμένους από τη μαθητική μας ηλικία, με τους μετανάστες τους παλιούς και τους νέους που ήρθαν με την άδεια, με τους χωριανούς που έχουμε ξεχάσει το όνομά τους, ακόμα και με τα παιδιά μας που άλλα είναι εδώ κι άλλα έμειναν πίσω και από τα ακουστικά στα αυτιά τους δονούνται σε νέα νήματα, σε άλλες ενώσεις.
Τα καλά πανηγύρια του Αυγούστου μάς δένουν, ακόμα κι αν δεν το ξέρουμε, ακόμα κι αν δεν το είχαμε υπολογίσει, ακόμα κι αν μας κακοφαίνεται λίγο στην αρχή που χαλάει η σειρά μας και ο τρόπος της πόλης. Ασ’ το να κυλήσει…
http://www.efsyn.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και όταν σηκωθείς να χορεψεις αισθανεσαι δικαιωμενος.Συμμετεχεις σε ένα τελετουργικο που εχει τις ριζες του πολύ παλια.Ο ηχος του κλαρινου σε απογειωνει.Και στα τελειώματα,τα''ξεχωρισματα'' ,δε θες να τελειωσει και μεχρι να βγει ο ηλιος ο ηχος από το κλαρινο εχει απλωθει σε ολες τις βουνοκορφες!!

filoiko είπε...


Καλείστε να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Φιλιππιάδας την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 και ώρα 19 : 00΄ σε συνεδρίαση για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
1. Έγκριση διενέργειας δαπανών ( προμηθειών – υπηρεσιών – έργων ).
2. Αποδοχή ποσού 26.100,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων και κατανομή αυτού στις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων.
3. Συγκρότηση επιτροπής παραλαβής υπηρεσιών.
4. Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών.
5. Αντικατάσταση μελών Σχολικών Επιτροπών.
6. Αποδοχή παραίτησης τακτικών μελών από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου « Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου Δήμου Ζηρού » και ορισμός νέων μελών.
7. Λήψη απόφασης για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων προς το Δήμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Νόμου 4483/2017.
8. Επιστροφή ποσού στην ΟΡΡΑΟΝ Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία, ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
9. Έγκριση της αριθ. 35/2017 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζηρού ( Κ. Ε. ΔΗ. ΖΗ. ) που αφορά την έγκριση του Ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσεως οικονομικού έτους 2016.
10. Έγκριση κανονιστικής πράξης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη διενέργεια της εμποροπανήγυρης Θεσπρωτικού.
11. Έγκριση κανονιστικής πράξης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη διενέργεια της εμποροπανήγυρης Φιλιππιάδας.
12. Έγκριση υποβολής πρότασης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΠΑΑ ) 2014 – 2020 στο Μέτρο 4, Δράση 4.3.4 : « Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις » για ένταξη της πράξης με τίτλο : « Βελτίωση αγροτικού δρόμου Δρυόφυτο – κάμπος στην Τοπική Κοινότητα Δρυοφύτου ».


13. Τροποποίηση Τεχνικού προγράμματος.
14. Ανάληψη από το Δήμο Ζηρού του κόστους για την κατασκευή παροχών αποχέτευσης στα πλαίσια του έργου με τίτλο : « Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Θεσπρωτικού της Τ. Κ. Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού ».
15. Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου με τίτλο : « Αποκατάσταση και ανακαίνιση αποδυτηρίων γηπέδου Αντισφαίρισης ( Τένις ) Δημοτικής Κοινότητας Φιλιππιάδας ».
16. Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου με τίτλο : « Διαμόρφωση χώρου στην είσοδο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου ».
17. Έγκριση 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου με τίτλο : « Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, εξαιτίας επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ».
18. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής εργασιών του έργου με τίτλο : « Άμεση αποκατάσταση δημοτικής οδού παρόδου της 8ης επαρχιακής οδού Π. Ε. Πρέβεζας στο Πολυστάφυλλο ».
19. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο : « Τσιμεντοστρώσεις οδών Τοπικής Κοινότητας Κρανέας ».
20. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο : « Πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες ».
21. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο : « Κατασκευή γηπέδου 5 Χ 5 στην Τοπική Κοινότητα Πέτρας ».
22. Συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο : « Κατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στον οικισμό Ηλιοβούνια ».
23. Έγκριση μετακίνησης εκτός έδρας του Δημάρχου Δήμου Ζηρού.

Ο Πρόεδρος
Χρήστος Χασίδης

filoiko είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Γεννηματά
Ταχ. Κώδικας:48 200 Φιλιππιάδα
Τηλ: 26833 – 60600 Φιλιππιάδα 28/8/2017
Fax: 26830 – 24667

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αύριο Τρίτη 29 Αυγούστου στις 7.00 το απόγευμα η ημερίδα με θέματα “Εγκατάσταση Νέων Αγροτών” & “Σταβλικές εγκαταστάσεις” στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας.

Ημερίδα και θέματα που αφορούν αγρότες και κτηνοτρόφους του Δήμου Ζηρού, θα διοργανωθεί αύριο (Τρίτη 29 Αυγούστου) και ώρα 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου, στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας.

Την ενημερωτική εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Αναλυτικά τα θέματα της ημερίδας έχουν ως εξής:

1. 2η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2017.

2. Ζητήματα αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα και με τη νέα νομοθεσία περί αδειοδότησης εγκαταστάσεων εντός οικισμών.

Καλούνται όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου και ειδικά οι νέοι, να παρακολουθήσουν την ημερίδα, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

filoiko είπε...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Γεννηματά
Ταχ. Κώδικας:48 200 Φιλιππιάδα
Τηλ: 26833 – 60600 Φιλιππιάδα 29/8/2017
Fax: 26830 – 24667

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.8.2017

Ο Δήμος Ζηρού αποδέχτηκε 1000 στρέμματα δωρεά του κ. Λιολιομάνη στην Τ.Κ. Παντάνασσας.

Καλαντζής: “Μας συγκινεί η δωρεά του κ. Λιολιομάνη. Τον ευχαριστούμε για την εκτίμηση προς τον Δήμο μας”


Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Ζηρού αποδέχτηκε τη δωρεά βοσκοτοπικής έκτασης περίπου 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Παλαιοχώρι – Ανωγειατά της Τ.Κ. Παντάνασσας. Την έκταση παραχώρησε στο Δήμο Ζηρού ο κ. Λιολιομάνης Στέφανος, συνταξιούχος δικαστικός, κάτοικος Κηφισιάς.
Βάση του συμβολαίου που συνάφθηκε η συγκεκριμένη έκταση αποτελούσε το 25,48% συγκυριότητας, κατοχής και νομής του κ. Λιολιομάνη.
Το συμβόλαιο για τη δωρεά υπογράφηκε στις 25 Αυγούστου 2017 ανάμεσα στον Δήμαρχο Ζηρού κ. Καλαντζή Νικόλαο, ως νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου Ζηρού και τον κ. Λιολιομάνη.
Με αφορμή την υπογραφή του συμβολαίου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Μας συγκινεί ιδιαίτερα η δωρεά του κυρίου Λιολιομάνη, στον οποίο θα ήθελα εκ μέρους τη δημοτικής Αρχής να απευθύνω και δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και για την εκτίμησή του προς τον Δήμο μας και τον διαβεβαιώνουμε ότι η δωρεά του θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η ενέργειά του αυτή θα πιάσει τόπο. Ένα ευχαριστώ αξίζει και στον δημοτικό σύμβουλο κ. Ρίζο Αχιλλέα, στον συμβολαιογράφο Φιλιππιάδας κ. Σαλμά Θεόδωρο αλλά και στο νομικό τμήμα του Δήμου μας και στον κ. Τούση Κωνσταντίνο, οι οποίοι μερίμνησαν και επιμελήθηκαν όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την ολοκλήρωση της δωρεάς.
Ελπίζω και εύχομαι η κίνηση του κ. Λιολιομάνη να βρει κι άλλους μιμητές από πολίτες, αλλά όχι μόνο, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στην κοινωνία».